Bezoek Schrijversresidentie Laïla Koubaa – Vrije Basisschool Sint-Salvator, Gent

Naar aanleiding van de eerste succesvolle schrijversresidentie van kinder- en jeugdauteur Laïla Koubaa in de Sassepoort in Gent tijdens het schooljaar 2016-17, kwam spontaan de enthousiaste vraag van de Vrije Basisschool Sint-Salvator om daar een gelijkaardig traject op te zetten. Laïla Koubaa ging hier graag op in. Ze ontvangt financiële steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en van de Stad Gent om tijdens het schooljaar 2017-18 met de leerlingen, leerkrachten én ouders het concept verder uit te testen en in de school met verhalen en boeken aan de slag te gaan.

Voor de uitwerking van het concept sloegen oorspronkelijk drie partners de handen in elkaar: het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest en CANON Cultuurcel. De intentie om hierrond proeftrajecten op te zetten, staat vermeld in het in 2017 gelanceerde actieplan Leesbevordering van Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz.

ONZE REPORTER LIESELOTTE GING OP BEZOEK IN DE SCHOOL

12u30

Laïla Koubaa komt aan bij de schoolpoort van de Vrije basisschool Sint-Salvator. Het geroezemoes van spelende kinderen overstemt de bel aan de poort, maar na een tijdje komt er toch iemand om ons binnen te laten. Als Laïla met de fiets aan de hand de speelplaats oversteekt, komen er meteen leerlingen op haar toegesneld. Knuffels worden uitgedeeld en vragen worden gesteld: “Mogen wij vandaag komen? Heeft u couscous bij?”.  Al lachend en pratend baant ze zich een weg naar de deur. In een ruim, mooi verlicht lokaal op zolder wordt alles klaargemaakt voor de afspraak met ‘juf’ Laïla. Wanneer de boeken zijn uitgestald en het beeld op het projectiescherm verschijnt, is het tijd en komen de leerlingen binnengedruppeld. Ze hebben speciaal hun speeltijd een beetje ingekort om naar deze workshop te komen.

13u

Nieuwsgierig bekijkt de klas van het vierde leerjaar de boeken en de projectie. Laïla stelt zichzelf eerst voor. Zij is een auteur, maar weet iemand wat dat is? De leerlingen kijken om zich heen. “Een acteur?” “Neenee, een auteur, met een u.” “Ah, die schrijft boeken!”

Laïla vertelt dat ze in een klein dorp in West-Vlaanderen is opgegroeid en dat ze elke vakantie ook enkele maanden in Tunis, de hoofdstad van Tunesië, doorbracht. Haar mama was dan misschien wel in Vlaanderen geboren, maar haar papa kwam uit Tunesië en had daar nog familie. Wanneer Laïla vraagt of de kinderen soms ook familie in het buitenland gaan bezoeken, blijkt al snel dat haar verhaal vele leerlingen vertrouwd in de oren klinkt.

Hoewel haar andere boeken ook kort aan bod komen, ligt de focus in deze workshop op het boek Hoger dan de bergen en dieper dan de zee – Kroniek van een migrant. Daarin heeft Laïla het verhaal van haar vader op papier gezet, met illustraties van Laura Janssens. Er volgt al snel een pientere opmerking uit het publiek: “Maak jij allemaal boeken die je zelf beleefd hebt?” “Wel… ja,” geeft juf Laïla lachend toe. Na een stukje voorlezen, gaan de leerlingen aan de slag om zelf sleutelhangers te maken. De sleutel en met uitbreiding de sleutelhanger zijn namelijk het symbool voor een huis/thuis.

14u30

Na een kwartiertje pauze komt de volgende groep uitgelaten de klas binnen.  Het eerste deel van de workshop is grotendeels hetzelfde, maar voor de iets jongere groep wordt er voor een ander boek gekozen: Ik wil niet naar Marokko! Dat is het verhaal van Omar, die er alles aan doet om toch maar niet naar Marokko te moeten gaan. Daar  kan hij immers niet naar het plein om te voetballen, en misschien zoekt Jef wel een nieuwe beste vriend tijdens zijn afwezigheid. Ook Omars tante en zijn zusje hebben een prominente rol en zorgen voor de nodige hilariteit onder de kinderen. Als zusje Yasmine in haar broek plast, klinkt er uit alle monden een luide “oooh” en is er op de achterste rij wat gegniffel hoorbaar.

Na het verhaal volgt er ter afsluiting nog een spelletje: ‘Waar is Omar?’. De kinderen krijgen ook nog een lekker perziksnoepje. Wil je weten waarom er perziksnoepjes werden uitgedeeld? Lees dan zeker zelf eens het boek!

Foto’s © Lieselotte Bijnens

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: