Dag van de thuistaal: bezoek aan bibliotheek Kris Lambert, Oostende

Dit jaar vond de dag van de thuistaal plaats op woensdag 21 februari. In veel bibliotheken werd er naar aanleiding van die dag een speciale activiteit gepland. Zo ook in bibliotheek Kris Lambert in Oostende: daar stond ‘Voorlezen+’ gepland, een meertalig voorleesuurtje.

Er werd voorgelezen uit het boek Bezoek op vier poten, geschreven door Sophia Honggokoesoemo en geïllustreerd door AnneMarthe Zomer.

“Afif woont aan de haven. Hij droomt ervan om te varen op zee. Op een avond ziet Afif een schaduw dichterbij waggelen… Een verhaal over vriendschap, jezelf mogen zijn en elkaar aanvaarden zoals je bent.”

Wat ‘Voorlezen+’ zo speciaal maakt is dat het verhaal niet één, maar twee keer wordt voorgelezen. Afwisselend in het Spaans en het Nederlands komen we meer te weten over Afif en zijn nieuwe vriend Komo. Tijdens het voorleesmoment maken de vertellers graag gebruik van verschillende attributen zoals papieren bootjes en verkleedkleren. Zo kunnen de kinderen het verhaal ook in het Spaans een beetje volgen.

Aansluitend op het voorlezen volgt een knutselmoment voor de kinderen. Zij mogen poppetjes van de hoofdpersonages maken om vervolgens (in een andere taal) hun eigen verhaal te vertellen via een schaduwspel.

De kinderen luisterden met veel plezier naar de twee voorlezers en waren achteraf verbaasd hoeveel ze eigenlijk van het Spaans begrepen. Tijdens het schaduwspel werd er, met behulp van de ouders, ook meertalig verteld. Zo konden de kinderen met nog meer vreemde talen kennismaken. Missie geslaagd!

Foto’s/video’s © Lieselotte Bijnens

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: